Výlet po skotské Vysočině

skyemap

Pokud mě kdy v Czechii napadlo láteřit na zpozdilé MHD, tak se nad tím po dvouletých zkušenostech v Edinburku musím pousmát.

Každopádně jsem se i přes zrádné edinburské MHD zavčasu dopravil před úřadovnu Haggis Adventures, ta sídlí na pohádkové Royal Mile, a dne 20. srpna, léta Páně 2016, mohla započít má cesta do Highlands.

Vodní gastronomie

První zastávkou byl Falkirk, respektive jeho věhlasná ocelová skulptura koňských hlav – The Kelpies. Aby je člověk mohl vyfotit do jednoho záběru, musí od nich řádně poodstoupit a stejně to nebude dostatečné. Poodstoupení, kouknutí do displeje, atakdále – výška 30 metrů je zkrátka 30 metrů. Ve zkratce se jedná o zpodobnění dvou stvoření z keltské mytologie. Tato stvoření číhala ve vodních tocích Skotska a Irska, přičemž úmysly měly veskrze gastronomické. Buď nešťastníky přilákaly v podobě krásné ženy či v podobě nádherného koně. Každopádně tak i tak své oběti snědly. Game over.

Fake?

Podle Sandyho, řidiče a průvodce v jedné osobě, můžu tvrdit, že se jedná o vlakový most, přes který ve filmech frčívá bradavický expres.

img_9140

Instagram Tour

img_9124-001V historicky důležitém Stirlingu nebylo nic moc, co fotit, jelikož jsme se zašli podívat pouze na Wallace Monument. A ano, jde o toho Wallace a ano, i od Sandyho jsme se dozvěděli, že film Statečné srdce je celý špatně a basta.

Monument z 19. století lze vyfotit v celé své výšce asi tak snadno jako The Kelpies, jen s tím rozdílem, že monument stojí na vršku kopce a já neměl náladu svůj výlet podřizovat focení za každou cenu.

Co ovšem bilo do očí, byla skutečnost, jak celý třídenní výlet jde na ruku těm, kteří víc než o nasávání dojmů ze skotského dědictví, dbají o nadbytek fotek pro sociální sítě. Hůř pro ně, já se přijel hlavně kochat, proto se na mě pořád čekalo, ha!

Kdepak ty kávo, hnízdo máš?

img_9184Při cestě jsme se kupříkladu zastavili i v městečku Forth William, kde jsme si opatřili coffee to go a následně si protáhli nohy. Pak už jsme byli příkladně vybaveni pro cestu dál, na sever. Zastavili jsme se u pomníku členům náležitě ostrých commandos. Skotská Vysočina jim byla dobrým cvičištěm, které je mělo připravit na vřavu 2. světové války.

Sandy nám vyprávěl historku novějšího data. Cestující jeho kolegu požádala o zastavení. Nikde nikdo, jen autobus a Skotsko. Za krátký čas děvče přiběhlo značně zchvácené, neboť se zprvu nevinné močení transformovalo do podoby, které by slušela kapitola v lidových pověstech. Zkrátka, během močení nadvakrát ignorovala čísi přiškrcený hlas a dávala to za vinnu kocovině. Když se hlas ozval potřetí, koukla pod sebe a hle, hlava zamaskovaná!

Vysočina i v dnešních časech slouží k výcviku a vojáci zde musí přečkat nepovšimnuti asi měsíc. Pokud kamufláž nezvládnou, musí to absolvovat znova.

Spektakulární

Skotsko není jen holá kopcovitá příroda, jenomže se svými holými kopci je rozhodně fotogeničtější.wp_20160820_13_33_20_pro

Berte mých 7 liber!

Vstupné do Eilean Donan Castle by mě finančně rozhodně nepoložilo, ale opět jsme absolvovali 10 minutové vyvenčení a jak jinak, pro potřeby instagramové, škoda. Alespoň jsem se nechal vyfotit při náznaku, že do hradu mířím.

Konspirace!

Jak jinak definovat humbuk kolem ostrova Skye? Už před ostrovem se to jen hemží drobným kousavým hmyzem v počtu pandemickém, ale co teprve na přeceňovaném ostrově Skye! Na ostrov jsem do té doby slyšel samou chválu, ale jak si poradit s hmyzem, který po způsobu kamikadze vletí do nosu a očí? Než je neznalému turistovi dopřáno plné seznámení se s hmyzí pohromou, musí autobus přejet přes most Skye Bridge.

IMG_9249-001.JPG

Po zemi se na ostrov dostane přes jedině zmíněný most, který otevřeli v roce 1995. Při projektování se zohledňovalo proplutí Britannia Royal Yacht. Tato úhledná loď sloužila Alžbětě II. mezi léty 1954 až 1997. Pikantní na tom je, že se loď 2 roky po dostavení mostu vyřadila ze služby a teď slouží jako atrakce v Edinburghu. Most ale i tak dost napomohl turismu.

Za 2 roky ve Skotsku se mi nestalo, aby mě počasí překvapilo do té míry, abych na něj nebyl náležitě připraven. Až na ostrově Skye nás stihl takový slejvák, že to impregnace po 15 minutách vzdala. Ale proč si lámat hlavu s uboze promočenými outdoorovými botami, když máš vedle sebe snoubenku a po ruce Guinness?

WP_20160820_20_11_21_Pro.jpg

2 komentáře: „Výlet po skotské Vysočině

  1. Miloš píše:

    Nádherné fotky. I když cestuji rád a navštívil jsem víc než 40 zemí, ve Skotsku jsem nikdy nebyl, a zrovna Edinburgh je tím největším lákadlem – památka UNESCO – a mám ho také spojený se záznamem koncertu Mikea Oldfielda a jeho Tubular Bells.

    To se mi líbí

Napsat komentář