Píšeš? Zkušenosti s komunitním financováním. Český crowdfunding. (1/2)

Autor ságy Yorrân, Jan Dobšenský, mě ohromil profesionálními kampaněmi přes komunitní financování na startovac.cz. Sluší se prozradit, že čtenáři jeho knihy hodnotí vysoko. Jak se mu dařilo s komunitním financováním? To a více se dozvíš ve dvoudílném rozhovoru.

Ještě před nedávnem byla Tvá trilogie v TOP 20 na eReading.cz. Jaké zásluhy podle Tebe patří Startovači?

Těžko říct. Ale myslím si, že nic významného, protože prodej e-booků a crowdfunding jsou dvě odlišné věci. Jsou to odlišné skupiny čtenářů a podle mých zkušeností ty, kteří si kupují e-booky, crowdfunding nezajímá. Spíš to vnímám tak, že Yorrân se konečně dostává do podvědomí čtenářů a zřejmě překonal jistou magickou hranici. Problém je stanovit, v čem tkví ty její parametry. Možná nějaký minimální počet prodaných titulů, názory čtenářů v různých databázích, rozhovory? Ale tu změnu, mohu to poměrně přesně vysledovat na statistice návštěv mého webu. Ještě na podzim minulého roku jsem měl na webu asi kolem 700 návštěv měsíčně a za stejné období byly jednotlivé příspěvky otevřeny cca 1500 krát. Ty samé ukazatelé na konci dubna? 3770 návštěv a 5850 zobrazení za měsíc . A zatím to stále roste, i když už je kampaň ve Startovači minulostí. Pokud to tak vydrží ještě půl roku, tak začnu doufat, že mi snad „naskočil“ efekt lavinové koule.

Narodil se v J. Čechách (1969), kde vystudoval i všechny důležité školy počínaje mateřskou a konče vysokou. V současnosti žije s přítelkyní v malé jihočeské vísce, kde se stará o dva psy, kocoura a dům. Od počátku devadesátých let až do současnosti je svým vlastním zaměstnancem i šéfem, protože si rád dělá věci po svém. Jak sám říká, baví ho to, protože podnikání má tu výhodu, že můžete dělat i když ostatní musí odpočívat.
Psát začal před pěti roky a to, že vstoupil na spisovatelskou dráhu, patří k jedné z doposud nerozluštěných záhad jeho života. Protože si však o životě myslí, že je to pouť, díky které poznáváme sami sebe, tak věří, že této záhadě jednou „přijde na kloub“. (zdroj: ČBDB)

Na co stačil výtěžek ze Startovače?

Pokryl asi 25% nákladů spojených s přípravou a vydáním Yorrâna II.

Jaké máš náklady na jednu knihu?

To je těžká otázka. To co mám poměrně přesně podchycené, jsou platby za ilustrace, korektury, grafické práce a samozřejmě tisk. Co nejsem schopen odhadnout je drobná placená reklama, poštovné, knihy, které rozdám zdarma např. do soutěží. Ale asi bys chtěl slyšet nějaké číslo. Když řeknu 30-35000 za zpracovanou a vydanou knihu, tak určitě nebudu daleko od pravdy.

V naší dřívější konverzaci jsi mi prozradil, že po druhé kampani na Startovači se do další neženeš. Co Tě odrazuje?

Jednoznačně čas. Příprava té kampaně, její průběh a to co následuje po ní, je všechno nesmírně časově náročné. Psaní je pro mě hobby, zábava. Jako někdo sbírá známky, hraje golf, tak já se bavím skládáním jednoho příběhu. Jenže mám svojí normální práci, která je sama o sobě docela časově náročná. Pokud chci stihnout ještě něco jiného, už musím volit. Jedno nebo druhé, buď psát, nebo dělat marketing. Obojí se stihnout nedá. Jen pro představu. Svou mini-kampaň spojenou s vydáním dvou e-booků a knihy jsem si odstartoval v listopadu a skončí teď v květnu vydáním Údolí stínů. Celkem půl roku. Jestli jsem za celou tu dobu napsal 30 stránek, tak je to hodně. A já si nechci hrát vydavatele, ale na spisovatele .

Také jsi zmiňoval, že nakladatelství nejeví zájem o knihy, které prošly komunitním financováním. Proč?

To nevím, ale je fakt, že podle toho co jsem postřehl, tak reakce ze strany nakladatelů, ale kupodivu i provozovatelů různých webů a fanzinů mají docela hořkou příchuť despektu. Ale to je celkem pochopitelné, protože „až v poslední řadě“ jde o peníze a crowdfunding poslední dobou docela výrazně nahlodává jejich donedávna výhradní postavení na trhu. Ale je to realita, crowdfunding tady je a nezmizí, a tak oběma stranám stejně nezůstane nic jiného než novou skutečnost přijmout a najít nějaký způsob koexistence. Podle mého názoru tam možnosti jsou. Takže crowdfunding je, dejme tomu o tvůrčí svobodě a samostatnosti, ale po čase každý autor stejně narazí na problém zvaný distribuce. Rozešleš to, cos prodal během kampaně a co dál? Další kampaň? Na ten samý titul?

O něco příznivější už jsou reakce knihkupců. Ti by byli ochotni knihu do distribuce vzít, ale za podmínky, že jako autor ponesu všechna rizika nákladu, tj. dodám do komise požadovaný počet výtisků, které nechám vytisknout ze své kapsy. Kdo dělá obchod, ví, co znamená komise. Povinnost odebrat po určité lhůtě neprodané výtisky zpět. Co s tím potom? Objíždět knihkupectví a leštit kliky nebo si s tím zateplit garáž?

Jak má úspěšná kampaň vypadat?

Kampaň na 1.díl i kampaň na 2.díl dopadly výborně. U každé se vybralo přes 100% z cílové částky. Srovnej to s neúspěšnou kampaní od Beatrisie Rosseaun. Sedm dní do konce kampaně a vybrala pouhých 28%, takže peníze poputují zpátky k dárcům a ona z toho neuvidí ani korunu.

Kde seženeš knihy, kde zastihneš autora?

Tištěné knihy jsou téměř rozebrané. Pokud máš zájem o koupi, napiš autorovi na jan.dobsensky@yorran.cz. Knihy jsou k dispozici i v elektronické verzi například na Palmknihy.cz. Ilustrace z knih najdeš i na autorově webu, postarali se o ně Pavel Talaš a Peter Eliaš.

WEB / Facebook / ČBDB

Kapitoly

Zkušenosti s komunitním financováním (1/2)

Před Yorrânem nenapsal ani řádek (2/2)

1 komentář: „Píšeš? Zkušenosti s komunitním financováním. Český crowdfunding. (1/2)

Napsat komentář